6 maj 2012

Början av Indien

Vi har varit i Varanasi som är en helig stad här i Indien. Vi visste inte riktigt vad vi förväntade oss av denna heliga stad, men för oss var det verkligen otroligt skitigt och snuskigt. 

Vi gick första dagen till denna "burning ghat" där dom bränner människor. Vi fick veta när vi var där att dom bränner i genomsnitt 300 människor per dag på enbart denna ghat. Det var väldigt jobbigt att vara där, då dom bara kom med döda kroppar och sedan brände dom. Vi hade det svårt att förstå oss på deras traditioner då det inte kändes respektfullt hur dom döda hanterades. 


Vi fick också veta att barn under åtta år, gravida kvinnor, heliga män och människor med vissa sjukdomar inte får brännas av olika skäl... Så istället lindas dom in med en köpt sten och sänks i mitten av Ganges floden. 
Detta var också väldigt konstigt för oss då så många tvättar sina kläder och badar sig i detta vatten. 
Sen åkte vi på en dagstur till Sarnath som ligger utanför Varanasi. Vi fick se hur dom gör glaspärlor...Och hur dom väver silkestyger som blir bland annat sjalar, överkast och sarees. Det är verkligen pilligt jobb som tar lång tid! 
Sen var det dags att ta nattåget till Agra. Tågstationerna är ju inte precis samma standard som i Sverige... Det var kossor och apor som vandrade runt på tågrälsen och letade efter mat. Sen kunde man få lite möte av motorcyklar på perrongen...


När vårt tåg kom så började det tuta så att en kossa skulle flytta på sig och alla började skrika och hojta! Kossan överlevde! :) 


Framme i Agra och ska hoppa av tåget! 


Sen åkte vi och tittade på Agra Fort. 
Vi såg Taj Mahal långt där borta...


Vart vi än gick runt så frågade människor om dom fick fotografera oss eller bara gjorde det i smyg!
Sen åkte vi till Baby Taj som liknar Taj Mahal men som är mycket mindre. Det var fredag och då var Taj Mahal stängt. Så vi skulle se det morgonen efter istället... 
Vi fick i alla fall se Taj Mahal bakifrån när vi vandrade runt i en trädgård! 


Vi fick också se hur dom dekorerar alla marmor som dom använder till byggnader och möbler... Först gör dom ett mönster av stenar, sedan hackar dom ut så att mönstret skall få plats i marmorskivan och limmar. Sen måste dom efterbehandla och slipa. 


Dessa barn jobbade utanför vårt hotell med att lasta över krossat sten i korgar på ett bygge där deras föräldrar jobbade. Det är svårt att se små barn få arbeta när det enda dom egentligen borde göra är att få gå i skolan och leka. Vi köpte med godis och vatten som vi gav. Det är ju verkligen inget stort för oss att ge och man skulle verkligen vilja göra så mycket mer. Men det är så kul att ge grejer då dom blir så otroligt glada! 


1 kommentar:

vindvittra sa...

vad intressant med en resa i Indien! så mycket hantverk kultur och annat att se. Det måste tillock med vara en speciell upplevelse att färdas med tåget. Önskar er en trevlig fortsättning på er resa önskar Kristina